zondag 24 januari 2010

wat zeggen de managers ?

Al terugkijkend naar het proces van het verdwijnen van wereldmuziek op de Publieke Radio, specifiek op Radio 6, is het wel eens interessant om te lezen wat de verschillende zendermanagers over dit onderwerp gezegd hebben:

Directeur Radioprogrammering Jan Westerhof: “Florent Luyckx zal de werkzaamheden voor Radio 6 naast zijn werk als zendermanager 3FM doen. Zijn opdracht is om vooral de positionering van Radio 6 te verbeteren en indien nodig de programmering daarop aan te passen. Radio 6 verdient als radiostation voor jazz en wereldmuziek een grotere bekendheid bij het publiek."
radio.nl - januari 2009


"om Radio 6 aantrekkelijker te maken voor de 'tolerante wereldburger' moet minder wereldmuziek en meer soul worden geprogrammeerd. Doel is 'meer herkenbare muziek' uit te zenden omdat de ' tolerante wereldburger', een Hilversums model voor het type luisteraar naar Radio 6, nu onvoldoende wordt bereikt. Daartoe is een centrale muziekredactie ingesteld die, de omroepen overrulend, sinds januari al meer populaire muziek laat uitzenden. Dit alles moet een 'eenduidiger muzikaal beeld' opleveren."
Parool, 24-03-2009


Binnen de huidige mix van genres zitten enkele sub-genres die elkaar slecht verdragen. De betreffende sub-genres vallen in de meeste gevallen in de categorie wereldmuziek. Aziatische, Indiase en diverse Noord-Afrikaanse wereldmuziek laat zich slecht combineren met de Afro-Amerikaans georiƫnteerde jazz muziek. Zelfs wanneer de bedoelde titels door een zorgvuldige muzieksamensteller goed worden ingebed in de muziekmix leidt dat niet tot voldoende acceptatie van de luisteraar. Door keuzes te maken binnen het wereldmuziekspectrum met als uitgangspunt de compatibiliteit met jazz en jazzgerelateerde genres (rhythm & blues, soul en blues) wordt een eenduidiger muzikaal beeld gecreƫerd en de muzikale propositie van Radio 6 sterk verbeterd. Als gevolg van deze ingreep zal het aandeel wereldmuziek ondergeschikt worden gemaakt aan jazz en jazz gerelateerde genres hetgeen ook betekent dat er per saldo minder wereldmuziek zal worden geprogrammeerd. De ruimte die hierdoor ontstaat kan worden benut om de genres rhythm & blues en soul prominenter te programmeren. Deze jazz gerelateerde genres hebben slaan een brug tussen jazz en het voor radio 6 relevante deel van de wereldmuziek. Meer aandacht voor soul maakt de zender bovendien aantrekkelijker voor de Tolerante Wereldburger die tot op heden onvoldoende wordt bereikt.
notitie Florent Luycks - maart 2009



De zender moet de beoogde doelgroepen de tolerante wereldburger en de participerende wereldburger, in de leeftijdscategorie van 35 tot 50 jaar, beter en duidelijker gaan bedienen.
Een aantal programma's past binnen het nieuwe profiel, bij een aantal zal opzet en inhoud moeten worden aangepast of doorontwikkeld en een aantal zal verdwijnen omdat ze inhoudelijk te veel afwijken. Er is bijvoorbeeld geen plek meer voor Aziatische wereldmuziek. Binnenkort kunnen de omroepen met programma's op het schema intekenen en in september maken we de nieuwe programmering bekend.´ Op de wat obligate vraag of het nieuwe profiel geen culturele verarming betekent, reageert Luyckx beslist. ´We werken met publieke gelden en dan moet je wel iets maken waar het publiek naar luistert. Met het nieuwe profiel denken we de doelgroep van Radio 6 het beste te kunnen bedienen. Bovendien is de tijd voorbij dat de publieke omroep het enige kanaal was voor bijzondere muzieksoorten. Mensen die van mening zijn dat voor bijvoorbeeld Aziatische wereldmuziek een markt is, kunnen tegenwoordig met veel gemak een eigen internetkanaal starten.´
Spreekbuis - mei 2009


'Radio 6 wordt jazz-zender'
Radio 6 schakelt vanaf morgen helemaal over op jazz en jazzgerelateerde genres, zoals, soul, blues, Rythm & Blues en de wereldmuziek die van die stromingen is afgeleid. Het aangepaste muziekprofiel beoogt de herkenbaarheid van de zender voor de luisteraar te verbeteren. Tot nu toe draaide Radio 6 ook al jazz, maar ook overige wereldmuziek
radiofreak.nl - juni 2009


Overbodig te zeggen dat van bovenstaande weinig terecht gekomen is, wel is inmiddels duidelijk dat wereldmuziek alleen heel af en toe overdag, en af en toe 's avonds te horen is op Radio 6.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten